Creșterea puterii de consum pe piața energiei, cer deputații.

Creșterea puterii de consum pe piața energiei, cer deputații.

Consumatorii ar trebui să aibă mai multă putere pe piața energetică, spun deputații în rezoluția privind ”un nou acord energetic pentru consumatorii de energie” votată joi. Ei recomandă achiziții comune, generare de energie la nivel de consumatori privați, instrumente mai bune de comparare a prețurilor și schimbarea facilă a tarifelor și furnizorilor de energie.

 

În textul nelegislativ, menit să ofere recomandări în pregătirea legislației privind uniunea energetică, deputații cer și focalizarea fondurilor UE pentru eficiență energetică pe sărăcia energetică.

 

”În momentul de față 50 de milioane de cetățeni UE trăiesc în sărăcie energetică. Mulți dintre ei au contracte de energie învechite, care adesea implică o taxă mare de anulare atunci când este ales un furnizor mai ieftin. Vreau informații pentru consumatori din partea companiilor energetice privind cele mai ieftine tarife și vreau ca taxele mari pentru schimbarea furnizorului să fie eliminate. În 2016, în Europa, nimeni nu trebuie să aibă de ales între încălzire, aer condiționat și mâncare”, a spus Theresa Griffin (S&D, UK).
Pentru a încuraja consumatorii să fie activi pe piața energiei, deputații sugerează:
• introducerea unor noi modele de afaceri, cum ar fi scheme de achiziții comune și instrumente financiare inovatoare pentru a ajuta consumatorii să genereze mai multă energie (”auto-generare”) și să utilizeze mai mult din această energie (”auto-consum”) în cel mai eficient mod;
• reducerea barierelor administrative pentru noua auto-generare de energie, reducerea procedurilor de autorizare și promovarea schemelor energetice comunitare/comune, și
• introducerea unor condiții favorabile pentru locatari și pentru cei care locuiesc în clădiri de apartamente pentru a permite o mai largă utilizare a auto-generării de energie și a instrumentelor pentru eficiență energetică.

 

Prețuri clare, tarife comparabile

 

Deputații propun, de asemenea, o serie de modalități prin care prețurile la energie ar putea deveni mai transparente:

 

• facturi mai frecvente și contracte mai ușor de înțeles
• acces facil și la timp la datele privind consumul și costurile asociate
• consumatorii ar trebui să poată compara ofertele, chiar dacă nu au acces la internet sau cunoștințele necesare în acest sens și să vadă dacă ar putea economisi bani prin schimbarea furnizorului lor de energie. Astfel de instrumente de comparație trebuie să fie independente, actualizate și ușor de înțeles, informându-i pe clienți ”în sau odată cu facturile pentru energie” despre cele mai avantajoase tarife pentru ei, pe baza istoricului de consum și asigurându-se că ei pot să aleagă acel tarif, dacă doresc, în cel mai ușor mod posibil, fără taxe suplimentare sau penalități
• dezvoltarea unor sisteme de tarifare dinamică, care să reflecte perioadele minime și maxime de consum de energie, precum și tarife transparente, comparabile și explicate clar
• dezvoltarea unor rețele și aplicații inteligente care să conecteze automat gestionarea cererii de energie în conformitate cu semnalele prețurilor.

 

Combaterea sărăciei energetice
Sărăcia energetică – cazurile în care oamenii nu se pot încălzi sau nu pot utiliza electricitate în case la un preț pe care și-l pot permite – ar trebui combătută din rădăcină, spun deputații, care cer ca fondurile UE pentru eficiență energetică și sprijinul pentru auto-generare să se concentreze mai bine pe cei săraci energetic, consumatorii cu venituri mici.

 

”Tarifele bine țintite sunt vitale pentru cetățenii cu venituri mici, vulnerabili și de aceea ar trebui promovate”, mai spun deputații, adăugând că ”orice tarif sociale ar trebui să fie pe deplin transparent”.
Ce urmează?
În dezbaterea de miercuri după-amiază, vice-președintele Comisiei Maroš Šefčovič a anunțat că în septembrie Comisia va prezenta propuneri legislative privind eficiența energetică și design-ul pieței de energie, urmate de o propunere legislativă privind sursele regenerabile de energie, de un raport privind prețurile la energie și propuneri în 2018 privind un observator al sărăciei energetice.

Sursa