Un consorțiu din Turcia vizează obținerea transportului gazelor din Israel în Europa

Un consorțiu din Turcia vizează obținerea transportului gazelor din Israel în Europa

Un grup de firme din Turcia intenționeaza să constituie o inițiativă de transport al gazelor din Israel în Europa în cuantum de până la opt miliarde de metri cubi anual, scrie World Tribune. Cele 15 companii care alcătuiesc acest prim concept de proiect speră să facă din Turcia o poartă de acces către Europa a gazelor extrase din Estul Mediteranei și regiunea Levantului (Cipriu, Israel, Liban).

Până să prindă viață, proiectul are de trecut impedimentul relațiilor politice și diplomatice reci instalate între Turcia și Israel din 2010. Din acel moment, importurile de gaze din Israel au fost oprite de Turcia pe fondul incidentului Marmara, în care un convoi naval de nave turcești cu ajutoare pentru populația din Palestina, a fost oprit violent de forțe armate mandatate de guvernul de la Ierusalim.

“Avantajul principal al creării unui consorțiu este acela că firmele implicate pot partaja riscurile într-un astfel de acord major”, a declarat un reprezentant al unei companii fondatoare a consorțiului. Turcia consumă 50 de miliarde de metri cubi de gaze anual și încearcă să-și reducă dependența față de gazul rusesc, care acoperă circa 60% din nevoile țării.

“Cu cât o țară devine mai puțin dependentă de un singur furnizor, cu atât scade prețul gazelor. Europa vrea să scadă cota Gazprom în piața sa de gaze, deschizând piața mai mult și crescând sursele de gaze naturale lichefiate (GNL). Turcia trebuie să faca același lucru”, a completat reprezentantul consorțiului pentru relația cu presa.

Turcia are deja conexiuni directe pentru gaze cu Rusia, Iran și Azerbaidjan, iar o extindere către Mediterana de Est și Irak ar permite Turciei o poziție de negociere mult mai bună în relațiile pe care le are deja cu primii săi trei furnizori externi ca importanță.

Sursa