Sectorul energetic naţional are nevoie majoră de investiţii, dar şi de clarificări legate de legislaţie, redevenţe şi energia regenerabilă, este concluzia participanţilor la ZF Power Summit 2016.
Statul vine în întâmpinarea lor şi spune că lucrează la o strategie energetică. În ultimii cinci ani de zile, energia a trecut prin mâinile a şapte miniştri. Toţi au promis acelaşi lucru, niciunul nu şi-a dus misiunea până la capăt.
„În toamnă vom vedea strategia energetică, o strategie a României, dar elemente din ea vor fi discutate şi până atunci“, a dat asigurări Victor Grigorescu, ministrul energiei, în cadrul celei de-a cincea ediţii a ZF Power Summit. Acesta este cel mai important eveniment dedicat energiei organizat de Ziarul Financiar, avându-i de această dată ca parteneri pe Engie (fostul GDF SUEZ Energy România), Hidroelectrica, Rompetrol, CEZ, Electrica, Electroalfa, Marsh, Microsoft, MOL, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Siemens, Enel şi Transelectrica.
„Avem un sistem minier care suferă de la managementul defectuos şi trece printr-un proces de reaşezare. Cărbunele va avea un rol important în continuare, cel puţin pe termen mediu, pentru securitatea energetică. Sectoarele petrolier şi gazeifer sunt marcate de scăderea preţului şi a consumului. E nevoie de gândire pe termen lung pentru perioada când ciclul preţurilor joase se va încheia. Sectorul hidro încheie o perioadă lungă de restructurare la capătul căreia avem o companie puternică, pregătită să treacă la un mod de management profesionist, care se poate poziţiona ca o companie fanion a României“, a mai spus ministrul aflat la una dintre primele sale prezenţe la evenimente de acest gen.
Atât companiile petroliere, cât şi cele din zona de gaze şi transport au în vedere investiţii pentru perioada următoare, dar atrag atenţia asupra nevoii de predictibilitate la nivel legislativ. De asemenea, jucătorii din domeniu sunt atenţi la evoluţia preţului petrolului şi speră în revenirea cotaţiilor la un nivel mai profitabil. „Cât vom avea hidrocarburile ca motor al economiilor mari, scăderea preţului petrolului va fi în dezavantajul dezvoltării“, a spus Cătălin Dumitru, vicepreşedinte KMG International, fostul grup Rompetrol.
La rândul lui, Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom, anunţă potenţiale investiţii la Petrobrazi, dar speră că barilul de 100 de dolari nu va fi istorie în următorii cinci ani.
„Predictibilitatea este cheia. Când faci investiţii de zeci de miliarde, trebuie să ştii că eşti într-un regim stabil“, a precizat el.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.02.2016