Intrebari frecvente

Întrebări frecvente (FAQ) – Getica 95 Com SRL

 

1. Cum pot contacta Getica 95 pentru informații sau asistență?

Poți contacta Getica 95 prin următoarele metode:

Telefon:

    • 📞 0800 800 185 (apel gratuit, Luni–Vineri, 08:30–17:30)
    • 📞 0374 032 032 / 0374 036 036 (tarif normal)
  • Email: office@getica95.ro
  • Fax: 021 321 11 18
  • Formular online: Disponibil pe www.getica95.ro 
  • Sediu birouri și corespondență:
    • Clădirea U-Center 2, Calea Șerban Vodă 206–218, București
  • Sediu social:
    • Strada Dorobanți nr. 20, Râmnicu Sărat, județul Buzău

 

2. Cum pot deveni client Getica 95?

Pentru a deveni client, urmează acești pași:

  1. Trimite o solicitare de oferta prin:
  2. Negociază contractul de furnizare a energiei electrice.
  3. Trimite actele necesare astfel cum sunt ele solicitate de catre reprezentantii Getica 95
  4. Semnează contractul de furnizare.

3. Cum pot plăti factura emisă de Getica 95?

Facturile pot fi plătite prin:

  • Punctele de încasare ale furnizorului;
  • Transfer bancar/Ordin de plata in conturile mentionate pe facturile emise;
  • Alte metode electronice.

4. Ce este platforma Energetica și cum o pot folosi?

Platforma Energetica este un cont online securizat oferit de Getica 95, care permite clienților să:

  • Vizualizeze facturile.
  • Acceseze grafice de consum.
  • Primească informări despre facturi.

Pentru a accesa platforma, vizitează portalul clienți și autentifică-te cu datele furnizate de Getica 95.

5. Ce trebuie să fac în caz de întrerupere a furnizării energiei?

În cazul întreruperii furnizării energiei, consulta sectiunea https://getica95.ro/deranjamente-getica/

Sau

 Contactează Getica 95 prin:

Echipa de suport va înregistra reclamația și va iniția procedura de soluționare conform legislatiei in vigoare

 

6. Cum trebuie să procedez dacă doresc să schimb furnizorul/agregatorul de energie?

Schimbarea furnizorului/agregatorului de energie de către clientul final se realizează în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 3/2022, fiind un proces gratuit. Pe parcursul derulării contractului de energie, poți decide să denunți contractul încheiat cu furnizorul actual și să închei un contract de furnizare cu orice alt furnizor din piața concurențială.

Procesul de schimbare a furnizorului/agregatorului începe la data încheierii contractului cu noul furnizor ales, iar schimbarea efectivă își produce efectele la data aleasă de tine, dar nu mai puțin de 24 de ore de la inițierea procedurii.

 

7.Cum pot transmite indexul autocitit?

Poți transmite indexul autocitit prin oricare dintre variantele de mai jos:

    • Pe email: autocitiri@getica95.ro, cu detaliile clientului,locului de consum.
    • Prin apel telefonic, informațiile necesare le găsești pe factura de energie: numărul de telefon, codul de autocitire și intervalul de citire.

8.Cum pot corecta un index autocitit transmis eronat?

În cazul în care ai înregistrat un index autocitit eronat ne poți transmite indexul corect la numărul de Call Center Telefon(apel gratuit): 0800 800 185, disponibil de luni până vineri în intervalul orar 08:30 – 17:30.

9.Când se efectuează citirea de către operatorul de distribuție?

Operatorul de distribuție are obligația de a efectua citirea indexului contoarelor de energie electrică odată la 3 luni. Este important să permiți accesul reprezentantului operatorului de distribuție la contor pentru a putea realiza citirea indexului de energie.

 

 

10.Ce reprezintă Contractele pentru Diferență (CfD) și ce înseamnă contribuția pentru acestea?

Contractele pentru Diferență (CfD) reprezintă un mecanism de sprijin financiar implementat de statul român, prin Ministerul Energiei, cu scopul de a stimula investițiile în surse de energie curată și tehnologii inovatoare, care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

. Fondurile necesare sunt constituite prin colectarea lunară a contribuției CfD de la toți furnizorii consumatorilor de energie electrică din România, în conformitate cu dispozițiile legale.

Plătitorii contribuției CfD sunt:

    • consumatorii de energie electrică, prin furnizorii acestora;
    • furnizorii de energie, pentru energia electrică consumată la locurile de consum proprii, pentru care fac auto-furnizare;
    • producătorii de energie electrică, pentru energia electrică consumată la locurile de consum proprii și pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuție/transport;
    • producătorii de energie electrică, pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordați direct de la barele centralelor și pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuție/transport.

În cazul consumatorilor finali de energie electrică, contribuția CfD reprezintă o sumă de 0,000206 lei/kWh (fără TVA). Aceasta a fost introdusă prin Ordinul ANRE nr. 66/2024 și Ordinul ANRE nr. 51/2024, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 318/2024.

Inițial, contribuția CfD a început a fi colectată de furnizorii de energie și virată în fondul de lichiditate CfD, fiind evidențiată separat pe factura de energie electrică împreună cu temeiul legal și alte detalii relevante, de la data de 1 octombrie 2024.

 

11.Cum s-a aplicat inițial contribuția CfD și ce s-a modificat ulterior?

Inițial, conform Ordinelor ANRE nr. 66/2024 și nr. 51/2024, aplicarea contribuției CfD a fost implementată de GETICA 95 COM , în calitate de furnizor de energie electrică, începând cu 1 octombrie 2024, conform legislației aflată în vigoare în acel moment.

La data de 17 decembrie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1270 Legea nr. 312/2024, care aduce modificări importante. Astfel, colectarea contribuției CfD se va realiza începând cu data de 1 aprilie 2025. În plus, facturile emise pentru consumul înregistrat între 1 octombrie 2024 și data intrării în vigoare a legii (20.12.2024), care includ contribuția CfD, vor fi stornate și refacturate fără a fi inclusă această taxă.

 

12.Ce se întâmplă cu sumele rezultate din stornarea facturilor care conțin contribuția CfD?

Sumele rezultate din stornarea facturilor ce conțin contribuția CfD și care apar ca facturi cu valori negative nu vor fi rambursate. Aceste sume sunt compensate automat, direct pe următoarea factură de energie electrică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

13. Cum pot obține factura?

Persoane fizice

Facturile de energie electrica se vor transmite in momentul emiterii pe adresa de email furnizata de catre consumator la incheierea contractului si de asemenea vor fi disponibile si in contul de client.

Persoane juridice

Începând cu 1 ianuarie 2025, vei putea afla informații despre facturile emise numai prin sistemul RO e-Factura sau accesând contul de client. Dacă ai ales ca notificările/informările contractuale să fie transmise prin e-mail, această modalitate de comunicare comercială va fi menținută.

 

        14. Cum pot face dovada plății dacă am achitat factura?

În funcție de modalitatea prin care ai efectuat plata, te rugăm să ne transmiți dovada prin oricare dintre canalele de mai jos:

    • Sună-ne la numărul de Call Center Telefon(apel gratuit): 0800 800 185, disponibil de luni până vineri în intervalul orar 08:30-17:30. Asigură-te că vei avea la îndemână dovada plății.
    • Transmite dovada platii pe office@getica95.ro .

         15. Pe factura de energie am un total de plată cu minus. Ce înseamnă?

În cazul în care totalul de plată este cu minus înseamnă că ai în cont o sumă care fie provine dintr-o plată efectuată de tine şi care a fost mai mare decât valoarea facturii, fie provine dintr-o regularizare a consumului. Aceste sume cu minus pot fi folosite pentru a achita, parțial sau integral, următoarea factură de energie sau pot fi restituite la cererea ta.

Conform Legii nr. 155/2020, pentru sumele achitate în plus și care depășesc 100 lei poți solicita restituirea banilor in contul tau bancar.

        16. Cât de des se realizează regularizarea?

Regularizarea se realizează de fiecare dată când operatorul de distribuție citește indexul, iar perioada regularizată este cea cuprinsă între două citiri consecutive ale indexului de către operatorul de distribuție. În prima factură emisă după citirea indexului se află consumul regularizat și dacă acesta este mai mare decât consumul estimat, diferența trebuie achitată de client. În cazul în care consumul regularizat este mai mic decât consumul estimat și suma plătită în plus depășește 100 lei, furnizorul va restitui clientului această sumă conform prevederilor legale și contractuale.

17. Din ce cauză pot apărea diferențe mari de consum între o factură de regularizare și o factură emisă în baza unui consum estimat?

Diferențele pot apărea atunci când nu transmiți lunar indexul autocitit, care să reflecte consumul real înregistrat la locul de consum.

Astfel, în cazul în care apar diferențe mari între consumul estimat și cel înregistrat, poți solicita modificarea convenției de consum (stabilită la încheierea contractului), astfel încât să fie adaptată consumului real de la locul de consum.

În cazul în care ai sesizat o eroare în citirea indexului de către operatorul de distribuție, ne poți contacta prin formularul de contact disponibil la adresa Contact - GETICA 95 COM/ sau prin telefon, la numărul de Call Center Telefon(apel gratuit): 0800 800 185, iar noi vom verifica și remedia situația cu operatorul de distribuție.

Îți recomandăm să transmiți lunar indexului autocitit și astfel te asiguri că în fiecare lună plătești exact atât cât consumi.

 

        18. Ce se întâmplă dacă nu permit accesul reprezentantului operatorului de distribuție pentru citirea indexului?

Potrivit legislației* și a obligațiilor contractuale, trebuie să permiți accesul reprezentantului operatorului de distribuţie la contor pentru citirea indexului astfel încât furnizorul să emită factura de regularizare. Nerespectarea acestei obligații poate duce la sistarea alimentării cu energie electrică.

Dacă într-o anumită lună nu s-a putut permite accesul reprezentantului operatorului de distribuție la contor pentru citirea indexului, factura de regularizare se va emite la următoarea citire și va cuprinde întreaga perioadă dintre citirile efectuate de operatorul de distribuție.

*Energie electrică – Conform prevederilor din Contractul cadru de distribuție încheiat între părți și aprobat prin Ordinul ANRE nr. 90/2015 (cu modificările și completările ulterioare), inclusiv dispozițiile din Anexa 2 – Condiții generale pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice din acelaşi act normativ.

19. Ce am de făcut pentru a deveni prosumator?

În cazul în care doriți să produceți energie electrică din surse regenerabile într-o centrală cu putere instalată mai mică de 400 kW și, în afară de consumul propriu, să livrați surplusul de energie în rețeaua Operatorului de Distribuție la care este racordat locul de consum, veți căpăta statutul de prosumator.

Conform legislației în vigoare, prosumatorul este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea proprie.

Pentru racordarea unui prosumator la rețeaua electrică de interes public se parcurg următoarele etape:
• etapa preliminară de documentare și informare a utilizatorului;
• depunerea de către utilizator a cererii de racordare și a documentației aferente pentru obținerea avizului tehnic de racordare;
• stabilirea soluției de racordare la rețeaua electrică și emiterea de către operatorul de rețea a avizului tehnic de racordare, ca ofertă de racordare;
• încheierea contractului de racordare între operatorul de rețea și utilizator;
• realizarea lucrărilor de racordare la rețeaua electrică și punerea în funcțiune a instalației de racordare;

20. Cum se poate reprograma o citire a contorului de către Operatorul de Distribuție, dacă aceasta nu a putut fi realizată la timp?

În situația în care ați fost notificat de Operatorul de Distribuție sau de furnizorul de energie electrică privind imposibilitatea Operatorului de Distribuție de a citi contorul, vă rugăm să urmați pașii din cadrul notificării în vederea programării unei noi citiri.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați informațiile puse la dispoziția clienților de către Operatorii de Distribuție pe propriile pagini de internet, acestea fiind disponibile, după cum urmează:


În caz contrar, riscați emiterea unei facturi care să nu reflecte consumul dumneavoastră real sau chiar deconectarea locului de consum.

21. Cum pot solicita modificarea tehnică a instalației existente?

În situația în care considerați că aveți nevoie de o putere mai mare la locul dumneavoastră de consum, este necesară solicitarea unui spor de putere Operatorului de Distribuție.

Primul pas în acest demers este reprezentat de completarea și depunerea cererii de racordare pentru actualizarea Avizului Tehnic de Racordare / Certificatului de Racordare. În cadrul cererii, se va bifa la "Tip solicitare" motivul actualizării Avizului Tehnic de Racordare / Certificatului de Racordare.

După depunerea documentației complete, etapele următoare sunt cele specifice procesului de racordare la rețea, conform legislației în vigoare.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați informațiile puse la dispoziția clienților de către Operatorii de Distribuție pe propriile pagini de internet, acestea fiind disponibile, după cum urmează:


În plus, dorim să vă transmitem faptul că solicitarea unui spor de putere nu presupune modificarea condițiilor contractuale din cadrul contractului de furnizare a energiei electrice.

 

22. Cum procedez pentru a primi despăgubiri în cazul deteriorării aparaturii electrocasnice?

Furnizorul de energie poate acorda despăgubiri clientului casnic atunci când deteriorarea aparaturii electrocasnice a intervenit în urma unor evenimente din culpa Operatorului de Distribuție.

Despăgubirile pentru clientul casnic se acordă dacă sunt îndeplinite câteva condiții:
- Există încheiat un contract de furnizare a energiei electrice pentru locul de consum (unde s-a produs evenimentul);
- Solicitarea este transmisă în maximum 10 zile lucrătoare de la data apariției supratensiunii accidentale;
- Solicitarea daca este corect completată (nume titular, adresă loc consum, date contact, data evenimentului, valoarea estimată a prejudiciului);
- Solicitarea este transmisă pe adresa de e-mail: office@getica95.ro.

După primirea cererii de despăgubire, furnizorul:
- verifică dacă solicitarea este completă;
- solicită Operatorului de Distribuție o analiză a incidentului reclamat;
- transmite către client răspunsul primit din partea Operatorului de Distribuție, în urma analizei incidentului reclamat.

În situația în care sunteți îndreptățit să primiți despăgubiri, în termen de 60 de zile lucrătoare trebuie să primim din partea dumneavoastră documentele justificative în vederea calculării despăgubirilor, precum și modalitatea de acordare a sumei stabilite pentru despăgubire (virament bancar sau mandat poștal).

Procesul de acordare despăgubiri este reglementat prin Ordinul nr. 177 din 16 decembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii privind acordarea despăgubirilor clienților casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de rețea. Vă rugăm să mențineți comunicarea prin intermediul adresei de email, office@getica95.ro.

Vrei sa devii client Getica 95?

Vrei sa afli avantajele colaborarii cu GETICA 95 COM? Nimic mai simplu!

Contacteaza-ne acum la 0374.032.032